Friday, October 31, 2014

10 sebab kenapa harus pilih Mealshake untuk anak anda!


Assalamualaikum readers...

Selamat sejahtera..

Mealshake merupakan hidangan nutrisi yang enak mudah disediakan! Mempunyai perasa vanila yang menjadi kegemaran kanak2 dan juga orang dewasa. Kandungan khasiat yang terdapat didalam Mealshake menjadikannya pilihan ibu2 bagi memastikan kesihatan anak2 sentiasa berada di tahap optimum dan terpelihara. Ibu bapa mana yang sanggup melihat anaknya jatuh sakit kan? 





Pengalaman umi sendiri memberikan Mealshake pada anak sulung yang sangat picky eater! hanya minum susu botol dan payah untuk makan makanan yang umi sediakan...kalau nak suruh die makan, alamatnye perang la satu rumah berkejar ngan die!Umi risau kalau die taknak makan n asyik menyusu, takut tak cukup zat pulak! tetapi, selepas umi bagi Mealshake kat die, dalam seminggu die dah nak stat makan n kurang menyusu botol..Alhamdulillah sgt2, makan pun tak memilih...






Disini umi nak share dengan uollsss khasiat2 yang terkandung di dalam Mealshake yang sgt reccomended untuk anak2 yang ade masalah mcm anak umi dan masalah2 lain:
  1. Karbohidrat yang mempunyai Glisemic Index (GI) yang rendah! Karbohidrat penting untuk membekalkan tenaga kepada kanak2 untuk keperluan seharian. Tenaga yang dilepaskan sedikit demi sedikit bagi mengekalkan kecergasan kanak2 bagi mengelakkan keletihan dan kelesuan.Mealshake sesuai untuk kanak2 yang obesiti kerana kandungan karbohidrat nya adalah kategori rendah GI.
  2. 9 asid amino lengkap - kekurangan asid amino di kalangan kanak2 boleh menyebabkan keguguran rambut. Tumbesaran kanak2 adalah pesat, so asid amino diperlukan untuk membaik pulih tisu2 badan untuk pertumbuhan kanak2. Kekurangan asid amino akan menyebabkan sel2 baru tidak boleh dibentuk. Asid amino hanya boleh diperolehi daripada makanan sahaja.
  3. Vitamin A, C dan E - mengandungi antioksidan untuk mengelak radikal bebas yang boleh merosakkan kulit! 
  4. Dietary Fiber - Kanak2 yang tidak gemar akan buah2an dan sayur2an akan menyebabkan kekurangan serat di dalam badan yang boleh mengakibatkan sembelit. Dietary fiber yang terdapat di dalam Mealshake, membantu masalah sembelit kanak2. Sekiranya masih sembelit selepas minum Mealshake, tingkatkan dos kerana sukatan yang diambil masih belum cukup untuk menampung keperluan fiber dalam badan kanak2.
  5. Vitamin B - untuk meningkatkan fokus dan perhatian dan memelihara kesihatan saraf. Sesuai untuk kanak2 yang susah nak fokus atau tidak mendengar arahan. 
  6. Sodium & Magnesium - Membantu seimbangkan cecair dalam badan kanak2. Kanak2 penat dengan aktiviti persekolahan, so Mealshake dapat mengurangkan rasa letih dan lesu kanak2.
  7. Vitamin A - Baik untuk kesihatan mata! Kalau nak suruh anak2 makan carrot setiap hari, memang payah la kan!Bagi je Mealshake, InsyaAllah kesihatan mata terpelihara..
  8. Vitamin C - Untuk kesihatan gusi, gigi dan kulit..Vitamin C merupakan makanan kpd sel darah putih yang mana sel darah putih adalah bala tentera yang menentang kuman di dalam badan. Apabila kanak2 cukup vitamin C, maka takkan mudah dijangkiti kuman. Vitamin C memberikan perlindungan antobodi untuk kanak2.
  9. Kalsium & Vitamin D - Untuk kesihatan dan perkembangan tulang! Kalsium dan vitamin D mesti dihidangkan bersama untuk penyerapan kalsium yang optimum..Juga untuk membantu memampatkan tulang kanak2..
  10. Iron & B12 -  Untuk pembinaan sel darah merah. Iron berfungsi mengangkut oksigen keseluruh badan termasuk ke otak! Kanak2 yang tak cukup iron & B12 akan kelihatan lesu, pucat, badan kurus tapi perut buncit...
Berikan yang terbaik untuk anak uollsss yer! Cubalah mealshake dan uollsss pasti takkan menyesal lah...Jangan jadi ibu bapa yang selfish tau, untuk mak ayah nye kan main lagi vitamin itu ini, tapi anak2 dibiarkan tak cukup khasiat!no..no..no...



Nak oder?

~Pengedar Shaklee Kuantan Pilihan Anda~

Yatie
ID: 1078743
call/sms/whatsapp/telegram:
0199774302
add & pm: 
FB Norhayati binti Mazlan
Like FB Page:
 Lemari Vitaminku
emel:
 yatiesams@gmail.com
COD area 
Sekitar kawasan Kuantan

Penghantaran seluruh Malaysia melalui POSLAJU


Thursday, October 30, 2014

Kenali Resveratrol...komponen utama VIVIX!

Assalamualaikum readers...

Selamat sejahtera...

Sebelum nie umi dah pernah share ngan uollsss pasal Tonik Ajaib SHAKLEE, si VIVIX nie...dan juga ramuan unik VIVIX kat sini... Entri kali nie umi nak share pulak pasal Resveratrol, komponen utama yang terdapat dalam ramuan unik Vivix...

Apa itu resveratrol?
Resveratrol adalah ahli kumpulan sebatian tumbuhan yang dikenali sebagai polifenol. Kaya dengan antioksidan untuk melindungi tubuh daripada sebarang kerosakan yang disebabkan peningkatan risiko penyakit seperti kanser dan penyakit jantung. Banyak terdapat pada kulit anggur merah, kekacang dan beri.

Resveratrol mendapat perhatian kerana keberkesanannya sebagai  antipenuaan dan kebaikannya melawan penyakit. Ujian tabung uji yang dijalankan ke atas haiwan menunjukkan bahwa resveratrol membantu melindungi tubuh daripada penyakit, termasuk:

Penyakit Jantung
Resveratrol membantu mengurangkan keradangan, mencegah pengoksidaan LDL kolesterol jahat, dan menghalang platlet darah daripada membentuk gumpalan yang boleh menyebabkan penyakit jantung.

Kanser
Kanser menyerang secara senyap dan merebak dengan cepat jika tidak dikawal. Dengan pengambilan Vivix yang mengandungi 10x ganda daripada hanya resveratrol biasa, mampu menghadkan penyebaran sel2 kanser dan menyebabkan proses kematian sel kanser (apoptosis)

Penyakit Alzheimer
Resveratrol melindungi sel saraf daripada kerosakan dan pembentukan plak punca Alzheimer

Diabetes
Resveratrol membantu mengelakkan rintangan insulin, iaitu satu keadaan dimana badan menjadi kurang sensitif terhadap kesan hormon penurun-gula. Rintangan insulin adalah punca kepada diabetes




VIVIX merupakan satu2nya suplemen yang mengandungi adunan fitonutrien proprietari, yang memanfaatkan kuasa anggur muskat yang jarang ditemui dan resveratrol, menghasilkan ramuan yang 10x ganda lebih efektif berbanding resveratrol biasa dalam melambatkan mekanisme utama penuaan selullar!

Bagaimana VIVIX bertindak?

  • Dengan memperbaiki dan melindungi sel pada peringkat DNA
  • Meningkatkan pertahanan sel
  • Meningkatkan tenaga pada sel di peringkat selular
  • Meningkatkan keupayaan sel



Berapa harga sebotol VIVIX?
Sebotol VIVIX (150ml) berharga RM503

Macam mana cara nak makan VIVIX?
Sesudu teh sehari, ambil pada waktu pagi sebelum sarapan...
Once dah buka, simpan dalam peti ye uollsss...jgn simpan atas peti lak!

Nak oder?

Dapatkan keahlian percuma dengan pembelian 2 botol VIVIX! Cash rebate pada bulan berikutnya....

~Pengedar Shaklee Kuantan Pilihan Anda~

Yatie
ID: 1078743
call/sms/whatsapp/telegram:
0199774302
add & pm: 
FB Norhayati binti Mazlan
Like FB Page:
 Lemari Vitaminku
emel:
 yatiesams@gmail.com
COD area 
Sekitar kawasan Kuantan

Penghantaran seluruh Malaysia melalui POSLAJU


ESP...beza, memang berbeza!

Assalamualaikum readers...

Selamat sejahtera...


Wah2, tajuk klise kan main yer! Mentang2 la promosi ESP tinggal lagi 2 hari je...hah, 2 hari je lagi?omaigod!uollsss dah grab ke set promo ESP nie? umi bulan nie mmg tak cukup tangan membalas pm dan wassap kastemer yang nakkan ESP nie tau! Maklum la, produk laku keras la katekan, ye dak?

Ok la, entri kali nie umi akan ceritakan pada uolsss secara lebih detail lagi tentang hot selling product, ESP nie yer!so, pasni hopefully korang akan lebih faham kenapa ESP nie berbeza daripada soya biasa...

ESP ialah sejenis protin!




Kita semua sedia maklum bahawa protin merupakan sumber makanan utama dalam badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protin seperti tulang, kulit, rambut, otot2, organ, plasma, antibodi, enzim, hormon, hemoglobin dan juga sel2. Keseluruhan sel2 yang membentuk tubuh badan bergantung kepada protin untuk menjalankan fungsinya seperti bina sel baru, ganti tisu2 badan yang lama atau tua dengan tisu2 yang baru. Protin juga berfungsi menggantikan tisu2 yang rosak dgn tisu2 yang baru!


Apa yang membuatkan ESP berbeza?

  1. ESP merupakan sumber protin lengkap dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh tubuh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian. 
  2. Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga.
  3. ESP juga berasaskan tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol! Ujian klinikal yang dilakukan ke atas ESP membuktikan bahawa individu yang mengambil ESP mampu kekal bertenaga sehingga berjam2 lamanya dan kekal aktif seharian! 
  4. ESP juga membantu mengekalkan kepejalan otot2, memulihkan tisu badan dan fungsi enzim dan hormon yang sempurna. 
  5. Pesakit kencing manis sangat disarankan mengambil ESP sebagai diet harian kerana ESP mempunyai Glisemix Index (GI) yang rendah dan membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah. 
  6. Mengandungi lemak yang sgt minimum iaitu (1gram) dan tanpa laktosa, mempunyai kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. 
  7. ESP juga tiada perasa tiruan, pewarna dan pengawet. 


Apakah kelebihan ESP?
  • Menjadikan kulit muka cantik, halus, gebu dan berseri! (memang terbukti ya, umi dah rasainya!)
  • Membantu menghilangkan parut jerawat di muka
  • Memberi tenaga berpanjangan dengan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih
  • Menganjalkan kulit dan payudara yang kendur
  • Membantu dalam proses menguruskan badan kerana ESP menyebabkan kita cepat kenyang
  • Menyokong kesihatan imunisasi badan, menguatkan antibodi
  • Mengawal paras kolesterol dalam darah
  • Menyokong kesihatan jantung dan prostat
Bagaimana cara nak minum ESP?

  • Jangan bancuh ESP dengan air panas/ mendidih! Kenapa? Sebab air panas boleh merosakkan kandungan protin yang terdapat dalam ESP...Bancuh dengan air suam atau air sejuk...
  • Tidak digalakkan bancuh ESP dengan minuman berkafein macam kopi ke, nescafe ke, kerana akan mengurangkan penyerapan protin oleh badan
  • Jangan ambil lebih daripada 3 sudu besar sehari kerana dikhuatiri memudaratkan fungsi ginjal
  • Gunakan shaker untuk membancuh ESP supaya lebih mudah larut...
Bila waktu yang sesuai ambil ESP?
  • Digalakkan 3 kali sehari - pagi (1 sudu), waktu tea break (1 sudu) dan waktu minum petang (1 sudu). Lagi best kalau dicampur dengan minuman kegemaran uollsss mcm milo ke, horlicks ke, jus buah2an ker...nyummm2!!
Berapa lama boleh tahan 1 canister ESP?
  • Kalau uollsss minum sesudu je sehari, 1 canister boleh tahan sehingga 2-3 bulan. Tapi kalau mcm umi, mmg suke sgt ngan ESP nie, bantai 3 sudu sehari, so boleh tahan sebulan!
Berapa harga ESP?

Harga 1 cansiter RM150 jer...PROMO Oktober nie BUY 6 FREE 1! Uollsss akan dapat 7 canister ESP dengan harga 6 canister, jimat kan? So apa tunggu lagi, tinggal 2 hari je lagi nie! cepat2 order, kang melepas!

~Pengedar Shaklee Kuantan Pilihan Anda~

Yatie
ID: 1078743
call/sms/whatsapp/telegram:
0199774302
add & pm: 
FB Norhayati binti Mazlan
Like FB Page:
 Lemari Vitaminku
emel:
 yatiesams@gmail.com
COD area 
Sekitar kawasan Kuantan

Penghantaran seluruh Malaysia melalui POSLAJU

Nak tau lagi pasal ESP? Ha, bace la testimoni2 kt bawah nie, bagi uollsss puas ati!

untuk ibu2 berpantang
Untuk kuatkan rahim

Untuk kulit cerah, kuruskan badan dan ilangkan stretchmark!





Tuesday, October 28, 2014

Set subur SHAKLEE

Assalamualaikum readers...

Salam sejahtera...

Umi dah pernah stori pasal masalah ketidaksuburan dalam entri sebelum nie....Diharapkan entri tersebut dapat memberi manfaat kepada uollss semua yer...

Kali nie umi nak share pulak pasal Set Subur SHAKLEE yang sememangnye merupakan salah satu ikhtiar atau usaha bagi pasangan2 yang telah lama mendambakan kehadiran cahaya mata dalam rumahtangga mereka...dan Alhamdulillah, ramai yang dah berjaya hamil selepas mengamalkan set subur nie...Dengan izin Allah jua!

Pakar perbidanan, Dr Hamid Arshat pun suggest pengambilan suplemen untuk pasangan suami isteri yang tgh berusaha untuk mendapatkan zuriat!




Set Subur suami isteri nie consist of Vitamin B Complex dan GLA Complex untuk si isteri dan Vitamin E dan Zinc Complex untuk si suami...


Vitamin B Complex


  • Mengandungi 8 vitamin B lengkap termasuk asid folik  untuk kesihatan tubuh badan
  • Penting dalam pembinaan  DNA memperbaiki DNA yang rosak dalam sel 
  • Membantu mengatasi masalah anemia yang menyebabkan masalah ketidaksuburan
  • Asid folik membantu dalam kematangan telur ovum, pembentukan placenta dan ketika janin di'tanamkan' ke dalam rahim wanita.


GLA Complex





  • Sejenis asid lemak Omega 6
  • Membantu menstabilkan hormon wanita - kestabilan hormon penting untuk kesuburan!
  • berperanan memastikan cecair mukus di dalam serviks mencukupi dimana ia memudahkan pergerakan sperma ke uterus seterusnya ke tiub fallopian di mana ovum menanti untuk disenyawakan. 
  • Meningkatkan kesuburan dan melegakan PMS (Pre Menstrual Simptoms)

Vitamin E Complex



  • Mengandungi selenium untuk meningkatkan kesuburan lelaki - lelaki memerlukan lebih selenium berbanding wanita!
  • Berfungsi menyuburkan organ reproduktif lelaki
  • Meningkatkan keinginan seksual lelaki, memekatkan air mani dan menghasilkan sperma yang bermutu!

Zinc Complex



  • Pembentukan hormon testosteron
  • Memberi tenaga kepada sperma supaya lebih aktif menuju ke ovum
  • Membantu membentuk sperma yang sihat dan berkualiti


Nie testimoni2 yang dah berjaya hamil selepas consume Set Subur nie:







Kepada uollsss yang berminat nak cube set nie, boleh la helo2 umi yer! Tapi ingat, kita hanya merancang, Allah jua yang menentukan..InsyaAllah, kalau kita berusaha, pasti ada ganjarannya!

~Pengedar Shaklee Kuantan Pilihan Anda~

Yatie
ID: 1078743
call/sms/whatsapp/telegram:
0199774302
add & pm: 
FB Norhayati binti Mazlan
Like FB Page:
 Lemari Vitaminku
emel:
 yatiesams@gmail.com
COD area 
Sekitar kawasan Kuantan

Penghantaran seluruh Malaysia melalui POSLAJU



Monday, October 27, 2014

Ketidaksuburan...masalah bersama lelaki dan wanita

Assalamualaikum readers...

Lame bebenor rasenye tak berceloteh kat sini! Dah naik bersawang dah blog umi nie.Itu lah kalau dah lame sangat bercuti, sampai semua bende pun kene cuti same...Al-maklum la, kalau dah cuti tu, kite di perantauan nie mesti nak balik kampung halaman, ye tak? Kat kampung pulak, jgn kate line internet, line telefon pun nak tak nak je timbulnye!sedeyyyy betol la! Tu yang jadi lemau je nk bersiaran time2 cuti...

Ok, dah2 la membebelnye tu! Entri kali nie umi nak cit chat pasal ketidaksuburan. Apa yang uollsss faham pasal ketidaksuburan? Mesti dalam kepala uollsss keridaksuburan ialah bile sepasang suami isteri yang dah lame berumahtangga, tapi belum dapat anak, ye tak? Memang itulah jawapan standard kebanyakkan orang termasuklah umi sendiri...




Menurut definisi WHO (World Health Organization), ketidaksuburan  sebagai penyakit pada sistem reproduktif yang diukur melalui kegagalan untuk mencapai kehamilan klinikal selepas 12 bulan atau lebih melalui hubungan seksual yang kerap dan tidak dilindungi. Dalam bahasa yang lebih mudah, apabila sepasang suami isteri yang mencuba untuk mendapatkan anak dalam tempoh masa setahun atau lebih,tetapi masih belum berjaya, berkemungkinan mempunyai masalah ketidaksuburan. Masalah-masalah ketidaksuburan dialami oleh kedua2 lelaki dan perempuan.

Diantara faktor yang menyumbang kepada masalah ketidaksuburan seperti:
  • Usia - Tahap kesuburan wanita akan menurun secara perlahan-lahan  setelah mencapai umur 30 tahun. Sementara itu, lelaki berusia lebih 40 tahun mungkin akan kurang subur jika dibandingkan dengan lelaki muda.
  • Merokok - Jika salah seorang atau kedua2 suami dan isteri adalah seorang perokok, peluang untuk hamil adalah tipis! Merokok juga turut mengurangkan kemungkinan kebaikan rawatan kesuburan. Wanita hamil yang merokok pula lebih terdedah kepada risiko keguguran bayi dalam kandungan. So, quit smoking now!
  • Pengambilan alkohol berlebihan - Pengambilan alkohol yang berlebihan menjadikan seseorang wanita lebih sukar hamil dan sekiranya hamil dan masih mengambil alkohol, risiko bayi cacat adalah tinggi! 
  • Diet yang tidak sihat - Wanita yang berisiko termasuklah wanita dan lelaki yang mengalami obesiti, mereka yang mengalami masalah pemakanan seperti anoreksia nervosa, bulimia atau wanita yang mengamalkan diet amat rendah kalori dan ketat.
  • Senaman berlebihan - Kajian membuktikan bahawa individu yang bersenam lebih daripada tujuh jam seminggu dikatakan boleh dikaitkan dengan masalah ovulasi.
Faktor2 yang umi mentioned kat atas merupakan faktor2 luaran yang menyumbang kepada ketidaksuburan pasangan suami isteri...Terdapat juga faktor2 dalaman yang merupakan penyumbang utama kepada masalah kesuburan wanita dan lelaki!

Wanita:
  • Gangguan pada telur yang menyebabkan telur tidak matang - Gangguan utama yang menyebabkan telur tidak matang ialah ketidakseimbangan hormon didalam badan! Hormon yang tidak stabil menyukarkan seorang wanita untuk hamil dan boleh menyebabkan seseorang wanita menghadapi masalah telur tidak matang dan gangguan dalam proses ovulasi. Keseimbangan hormon juga boleh terganggu disebabkan kelenjar thyroid tidak berfungsi dengan baik atau terganggu disebabkan perembesan hormon prolaktin, terganggu disebabkan kesan dari sesetengah ubat dan juga tekanan perasaan yang dialami. 
  • Tiub fallopio tersumbatSesetengah wanita yang masih tidak mempunyai zuriat, kemungkinan tiub fallopian telah separuh tersumbat atau sepenuhnya tersumbat. Kebanyakkan tiub fallopian yang telah rosak berlaku akibat telah dijangkiti kuman(mungkin kerana telah berlaku sekian lama). Sebab yang lain yang barangkali boleh berlaku adalah disebabkan hamil pramatang yang mana janin telah menempel di dalam tiub fallopian bukan di dalam rahim (dipanggil kandungan ectopic) atau terdapat penempelan parut tisu didalamnya atau disebabkan endometriosis. 
  • Endometriosisberlaku apabila endometrium (tisu dari selaput dalam rahim)berkembang dan tumbuh diluar rahim itu sendiri. Hal ini tidak diketahui bagaimana ia boleh berlaku. Hal ini mungkin berikutan kerana terdapat sedikit selaput dalam rahim (endometrium) yang melalui tiub fallopian ke ruang abdominal semasa kitar haid berlaku. Hal ini telah menyebabkan berlaku radang/inflamasi setempat yang menyebabkan antara organ berdekatan abdominal melekat sesama sendiri dan menyebabkan kesakitan haid. 
  • Antibodi menyerang sel gamet (telur dan sperma) Dalam kes yang jarang berlaku ini, badan manusia itu sendiri tidak dapat mengenal pasti sel telurnya dan sistem imunisasi akan membentuk antibodi yang akan menyerang sel tersebut. Kes dimana antibodi yang menyerang sel sperma lelaki adalah lebih banyak berlaku. Disebabkan itu, sel sperma tidak dapat memasuki bahagian rahim dan persenyawaan tidak dapat dilaksanakan.
  • Masalah pada rahimKeadaan rahim bicornuate (rahim dengan dua ruang membentuk seakan-akan tanduk) seringkali berlaku. Rahim akan membentuk seperti buah pear, seakan-akan bentuk hati dan mempunyai kawasan yang agak sempit dibahagian atas rahim. Keadaan ini tidak seperti dalam ruang rahim yang normal menyebabkan janin hanya mempunyai ruang yang sempit untuk membesar. Fibroid rahim adalah keadaan dimana terdapat ketumbuhan di dalam rahim yang bukan mengakibatkan kanser yang terbentuk dari lapisan otot (myometrium) dan tisu penghubung di dalam rahim. Fibroid adalah ketumbuhan yang seringkali terjadi kepada wanita dan selalunya wujud semasa pertengahan dan penghujung bagi tahun pembiakan. Ia boleh membesar dan menyebabkan berat dan sakit semasa datang haid. 
Lelaki:
  • Masalah gangguan sperma yang tidak matang Kebanyakkan masalah yang melibatkan kaum lelaki ialah tidak dapat menghasilkan sperma yang normal, sperma yang bergerak bebas dengan mencukupi. Penghasilan sperma lelaki normal ialah 20 juta sperma dalam setiap 1ml air mani. Sekurang2nya 50% daripada jumlah sperma yang dihasilkan bergerak dengan betul dan sempurna bagi memudahkan proses persenyawaan berlaku. Penyebab yang lain adalah gangguan hormon, tekanan perasaan, faktor alam sekitar, masalah keturunan seperti kerosakan pada genetik. Terdapat jangkitan virus seperti selesema juga boleh membawa kepada kekurangan kualiti sperma, tetapi hal ini selalunya bersifat sementara. 
  • Gangguan kepada pengangkutan spermaBerlaku apabila salur duktus yang mengangkut air mani telah tersumbat. Situasi ini juga mempunyai kesamaan dengan salur tiub fallopio yang tersumbat. Kemungkinan hal ini terjadi disebabkan kesan melakukan pemandulan sebelum ini, tumbesaran salur duktus sperma yang terbantut atau terdapat parut tisu yang menyebabkan tersumbat, selalunya ia disebabkan oleh jangkitan kuman pada tempat pembiakan sebelum ini.
Sebelum menjalani rawatan kesuburan, doktor akan menjalankan beberapa ujian ketidaksuburan terhadap pasangan bagi mengenalpasti punca sebenar masalah yang dihadapi. Ujian yang dilakukan ke atas si suami termasuklah pemeriksaan fizikal, analisa semen dan ujian hormon. Ujian-ujian diadakan bagi memastikan sama ada si suami menghasilkan sperma sihat dan mencukupi dan diejakulasi dengan berkesan pada vagina si isteri. Manakala, ujian ke atas si isteri pula merangkumi ujian ovulasi, laporoskopi, ujian hormon dan ultrasound bagi memastikan kekerapan penghasilan telur yang sihat. Ia juga memastikan saluran reproduktif membenarkan telur2 dan sperma untuk masuk ke dalam tiub falopio.

Sebagai hamba Allah yang beriman kepadaNYA, kita hanya mampu merancang, Allah yang menentukan segalanya...

Kepada yang berminat nak cuba SET SUBUR SHAKLEE, bole terus kontek umi melalui mane2 cara kt bawah nie yer! Umi berbesar hati untuk membantu uollsss....

~Pengedar Shaklee Kuantan Pilihan Anda~

Yatie
ID: 1078743
call/sms/whatsapp/telegram:
0199774302
add & pm: 
FB Norhayati binti Mazlan
Like FB Page:
 Lemari Vitaminku
emel:
 yatiesams@gmail.com
COD area 
Sekitar kawasan Kuantan

Penghantaran seluruh Malaysia melalui POSLAJU

Tuesday, October 21, 2014

Stress...Punca & Penyelesaiannya!

Assalamualaikum readers...

Syukur alhamdulillah kerana masih diberikan kesempatan untuk menulis disini...Hari nie umi nak share pasal punca STRESS dan cara untuk menangani stress! Memang stress kan!hehehehe....




Stress merupakan salah satu gangguan emosi, pemikiran dan fizikal seseorang.  Terdapat empat jenis faktor yang bole menyebabkan berlakunya tekanan kepada diri seseorang iaitu:
  • Survival stress - keadaan apabila seseorang berada dalam keadaan terancam dari segi emosi, fizikal dan perasaan seperti takut dan gelisah.
  • Internally generated stress - dikenali sebagai individu yang mempunyai personaliti Jenis A  iaitu cita2 terlalu tinggi, perfectionist, workaholic dan mengharapkan hasil yang tinggi!
  • Environmental & Job Stress - Tekanan di tempat kerja akibat persekitaran yang tidak kondusif seperti ruang kerja yang sempit dan keadaan kerja yang tidak sesuai.Suasana bising semasa bekerja dan pengurusan kerja yang tidak sistematik juga menyumbang kepada stress!
  • Fatigue & overwork stress - bebanan kerja yang melampau, dateline kerja yang singkat, perubahan dasar dan prosedur tempat kerja, perkembangan kerjaya seperti peluang kenaikan pangkat, melayan karenah majikan dan pelanggan yang terlalu cerewet
Di antara tanda2 uollss mengalami stress ialah:
  • Sakit
  • terlalu kurus/gemuk (bila stress, sesetgh orang akan jadi x selera makan atau sebaliknya)
  • Tak ceria
  • Lesu/letih
  • Terlalu/tidak menjaga penampilan diri (serabai)
  • Agresif
  • suka mengelamun/ termenung
  • pelupa
  • selalu mengasingkan diri
  • mudah marah atau bosan
  • sentiasa berpandangan negatif
  • hilang pertimbangan
  • kuat cemburu
  • Ego dan mementingkan diri sendiri
Penyakit stress nie kalau tak diatasi memang bahaya, sebab boleh mengundang maut tau! Sebab tu kalau uollss rase ade tande2 seperti diatas, cepat2 la cari cara nak atasi stress sblm jadi lagi teruk! Kat sini umi share skali cara mengatasi stress untuk panduan kite bersama yer:
  • Jangan tinggal solat - sebagai seorang Muslim, kite perlu kembali kepada asas pegangan hidup iaitu solat 5 waktu. Harus diingat bahawa Allah takkan menguji hambaNya diluar batas kemampuan seseorang! So, dirikan lah solat 5 waktu disamping meningkatkan ibadat2 sunat agar hati sentiasa tenang. Perbanyakkan doa kepada Allah agar diberikan petunjuk untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi dengan tenang.
  • Sentiasa berfikiran positif & menjadi seorang yang positif - Bukan mudah untuk menjadi seorang yang positif melainkan individu itu mempunyai fikiran yang positif. kuatkan semangat dan yakin bahawa setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Sentiasa memikirkan perkara yang baik dan berani menerima teguran serta sentiasa mengubah diri menjadi yang lebih baik.
  • Kawal emosi - Stress akan menyebabkan mood menjadi tidak menentu. Kadang2 tetibe jer rase nak marah atau masam muke ngan member sebelah kan? Tu semua penymbang stress la tu...Cara terbaik ialah dengan mengawal diri dan emosi agar diri menjadi lebih tenang dan berfikir dahulu sebelum membuat sesuatu tindakan yang akhirnya merugikan diri uollsss jer..
  • Ambil masa uollss - Luangkan masa untuk bersendirian dan tenangkan fikiran. Kalau rase dah lame tak bercuti, apply la cuti dan pegi la mane2 tempat2 peranginan macam Pulau Redang ke, Langkawi ke...berehat dan lupekan masalah kat tempat kerja ye! 
  • Luangkan masa bersama famili dan kawan2 - Bile stress nie, famili merupakan ubat terbaik sebab hanya keluarga yang akan sentiase bersama kita disaat suka dan duka..! Setuju tak klu umi cakap, bagi ibu2 yang berkerjaya mcm umi nie, walau penat bagai nak rak skalipun kt opis, bile balik umah dan tengok wajah anak2, haiiihhhh....hilang semua letih kan! Lakukan aktiviti2 yang menggembirakan bersama keluarga. Selain itu, uollss juga boleh meluangkan masa dengan bff uollsss seperti riadah ke, karaoke ke, bbq ke...Secara tidak langsung, aktiviti2 bersama famili n frens nie akan menceriakan dan menggembirakan hati uollsss yang tengah gundah gulana tewww!
Selain daripada cara2 diatas, uolllsss boleh cube vitamin anti-stress SHAKLEE iaitu B-COMPLEX untuk mengatasi masalah uollsss! Nak tau lebih pasal vitamin nie, baca entri nie yer!






Nak order?


~Pengedar Shaklee Kuantan Pilihan Anda~

Yatie
ID: 1078743
call/sms/whatsapp/telegram:
0199774302
add & pm: 
FB Norhayati binti Mazlan
Like FB Page:
 Lemari Vitaminku
emel:
 yatiesams@gmail.com
COD area 
Sekitar kawasan Kuantan

Penghantaran seluruh Malaysia melalui POSLAJU

Thursday, October 16, 2014

Cara Jadi Ahli SHAKLEE

Assalamualaikum readers...


Alhamdulillah masih diberi kelapangan waktu untuk menulis entri untuk blog umi yang dicintai nie... Syukur sangat sebab dengan kegigihan dan ketabahan yang ade, blog yang dulu nya 0 visitors, dah mula menunjukkan angka yang bertambah! Semoga uollsss semua sentiasa tak jemu membaca blog umi yang tak seberapa nie yer...tenkiu sangat2!

Ok la, entri kali nie umi nak share ngan uollss semua mcm mane umi boleh terlibat dengan biz SHAKLEE nie. Kan umi pernah stori kat BIZ SHAKLEE...di hujung jari anda! tentang bisnes SHAKLEE yang memang ohsem nie...Ye la, ngan Shaklee nie, macam takde alasan untuk menyatakan tidak berbisnes kerana semuanya secara online! Baik dari order barang secara online, business coaching online, meeting online! Tersangat lah mudah dan enjoy biz nie, cume nak ngan taknak jer...




Berbalik kepada stori asal umi, iaitu bagaimana umi boleh kenal dan jatuh cinta sekaligus buat bisnes yang hebat nie! Semua bermula masa umi pegnenkan Mu'adz, hero kedua umi...Berbeza pengalaman semasa pegnenkan abg kpd Mu'adz, Didi...kadar kemabukan (ewah!) agak menyeksakan!huhuhuhu...first taim la merasa mabuk mase pegnen....memang sgt tak sedap rasenye ye uollsss! 

Then, decide nak cari supplemen yang boleh kurangkan morning sickness ku itu...Gugel punye gugel, terbace lah blog nie, Mummy Hanim, ade la kesah pasal SET HAMIL yang juga membantu mengurangkan morning sickness...Bertitik tolak dari situ la umi mula kenal Shaklee dan jatuh cinta dengan produk Shaklee nie...

Bermula dari seorang pembeli, Mummy Hanim offer umi untuk join jadi ahli Shaklee, mungkin sebab umi kerap order ngan die kot! Mummy bagi penerangan tentang cara nak join ahli n benefit yang umi dapat bile dah jadi ahli...

Cara nak jadi ahli sangat lah mudah! Tapi sebelum tu make sure uollsss berdaftar dengan SID (Shaklee Independent Distributor) yang bertauliah, macam Mummy Hanim nih! Disebabkan umi mengenali Mummy Hanim hanya di alam maya, so pendaftaran sebagai ahli pun main online gaks la kan! Umi just bank in RM75 kat mummy untuk pendaftaran keahlian, once dah bank in, just bagi details seperti nama, alamat, no KP n no akaun untuk tujuan bonus! Pastu umi just tunggu dapat no. ID jer!

Mudah kan? Oh ye, tapi mummy ade cakap, klu nak walk in daftar ahli Shaklee samada di HQ Shaklee atau mana2 branch, hanya bgtau no ID mummy sebagai sponsor/upline! 

Lagi satu cara nak join Shaklee ialah dengan membuat pembelian sebanyak RM660 dan otomatik dpt jadi member for free n for a life time! 

Ok, bile dah jadi ahli, mesti la nak tau benefit yang kite enjoy kan!



Alhamdulillah, sejak join Shaklee nie, kesihatan umi dan keluarga bertambah baik, dapat menolong orang2 disekeliling umi yang ade masalah kesihatan dan yang paling penting, bisnes nie dah mula membuahkan hasil dari segi kewangan. Semoga umi terus istiqomah dalam biz nie, InsyaAllah....

Kepada uollsss yang nak jana side income bersama umi, jangan malu jgn segan yer!Tunjuk ajar akan diberikan sepenuhnya....JOM JOIN SHAKLEE!


~Pengedar Shaklee Kuantan Pilihan Anda~

Yatie
ID: 1078743
call/sms/whatsapp/telegram:
0199774302
add & pm: 
FB Norhayati binti Mazlan
Like FB Page:
 Lemari Vitaminku
emel:
 yatiesams@gmail.com
COD area 
Sekitar kawasan Kuantan

Penghantaran seluruh Malaysia melalui POSLAJU

Wednesday, October 15, 2014

Lagi kesah Vitamin B Complex!

Assalamualaikum readers....

Alhamdulillah masih diberi kesihatan yang baik....demam pun dah beransur pulih dan hari nie umi pun dah g keje dah...sampai kt ofis, banyak pulak keje menunggu! Tu yang dok pulun siapkan keje siang tadi...Alhamdulillah, tinggal sket je lagi untuk disetelkan esok...

Lepas buat entri pasal vitamin B-COMPLEX SHAKLEE kt sini, rase macam teruja pulak nak siasat lagi pasal kelebihan yang ade pada vitamin hebat nie! Kali nie umi nak share pulak pasal jenis2 vitamin B nie...




Kalau uollss nak tau, fungsi vitamin B dalam badan kite nie diibaratkan seperti minyak kereta yang menggerakkan sesebuah kereta! Ha, tu dia! Kereta kalau takde minyak, kompem la mati di tgh jalan kan?hehehehe...Vitamin B Complex penting ini membantu menukarkan makanan yang dimakan kepada tenaga bagi memastikan kite kekal bertenaga sepanjang hari! Tetapi, uollsss kene make sure vitamin B yang korang makan tu mengandungi kelapan2 jenis vitamin B lengkap bagi memastikan keberkesanan yang optimum!

B1 (Thiamin)
  • Membantu badan membina sel baru yang sihat
  • Juga dikenali sebagai vitamin anti stress kerana keupayaannya untuk melindungi sistem imun
  • Perlu untuk membantu memecahkan karbohidrat kepada tenaga
  • Boleh didapati daripada bijirin, kekacang, bayam dan gandum
B2 (Riboflavin)
  • berfungsi sebagai antioksidan yang membantu menentang radikal bebas (zarah dalam tubuh yang merosakkan sel) serta mencegah penuaan awal dan penularan sakit jantung
  • penting dalam pembentukan sel darah merah, yang mana diperlukan untuk membawa oksigen keseluruh badan
  • Beberapa  kajian yang menunjukkan bahawa B2 membantu mencegah migrain
  • Sumber B2 ialah badam, susu, yogurt, telur , bayam dan kacang soya
B3 (Niacin)
  • Meningkatkan kolesterol HDL (kolesterol baik)
  • Dengan peningkatan kolesterol baik, maka akan mengurangkan kadar kolesterol tidak baik di dalam badan kite 
  • Juga mampu mengurangkan jerawat!
  • Boleh didapati daripada ragi, daging merah, susu, telur, kacang dan sayur-sayuran hijau
B5 (Pantothenic Acids)
  • Hampir terdapat dalam setiap kumpulan makanan
  • Memecahkan lemak dan karbohidrat untuk tenaga
  • Juga membantu menghasilkan hormon termasuk testosteron
  • Membantu menyihatkan kulit dengan mengurangkan tanda2 penuaan 
  • Sumber utama B5 ialah avokado, yogurt, telur, daging dan kekacang.

B6 (Pyridoxine) 
  • Bekerjasama dengan B9 dan B12 untuk mengawal tahap homocysteine (sejenis amino asid bukan protein yang dikaitkan dengan penyakit jantung)
  • Membantu mengawal emosi dan sleep pattern kerana ia membantu tubuh menghasilkan serotonin, melatonin dan norepinephrine, hormon tekanan
  • Mengurangkan keradangan seperti artritis rheumatoid
  • Boleh didapati daripada ayam, tuna, salmon, biji bunga matahari, keju, beras perang dan lobak merah.
B7 (Biotin) 
  • Juga dikenali sebagai "vitamin kecantikan" kerana membantu menyihatkan rambut, kulit dan kuku
  • Membantu mengawal paras glukosa dalam darah
  • Penting bagi ibu2 mengandung untuk pertumbuhan normal bayi
  • Punca makanan daripada barli, yis, ayam, ikan, kentang, kuning telur dan kacang

B9 (folat) 
  • Juga dikenali sebagai Asid Folik
  • Membantu mengatasi kemurungan dan memperbaiki daya ingatan/ fokus
  • Sangat penting untuk ibu hamil kerana ia menyokong pertumbuhan bayi dan mencegah kecacatan kelahiran neurologi 
  • Sumber B9 boleh didapati daripada sayur2an berdaun gelap, asparagus, salmon, susu, sayur2an akar dan kacang
B12 (cobalamin) 
  • Bekerjasama dengan B9 untuk menghasilkan sel darah merah dan membantu zat besi menjalankan tugasnya membentuk oksigen untuk membawa protein, hemoglobin)
  • Banyak terdapat di dalam daging. Vegetarian digalakkan mengambil vitamin B Complex dalam diet harian mereka bagi mengatasi kekurangan vitamin ini!
  • Sumber: ikan, kerang, susu, telur dan daging lembu
Vitamin B Complex Shaklee terdapat dalam set hamil, set pantang, set diabetes, set resdung, set kulit, set naik berat badan dan lain2 lagi...memang hot la Vitamin B Complex nie! 

Harga pun murah... sebotol hanya RM53.75 ade 120 biji. Hanya ambil sebiji sehari, so boleh tahan 4 bulan!

Nak order?


~Pengedar Shaklee Kuantan Pilihan Anda~

Yatie
ID: 1078743
call/sms/whatsapp/telegram:
0199774302
add & pm: 
FB Norhayati binti Mazlan
Like FB Page:
 Lemari Vitaminku
emel:
 yatiesams@gmail.com
COD area 
Sekitar kawasan Kuantan

Penghantaran seluruh Malaysia melalui POSLAJU