Thursday, February 20, 2014

Suplemen dan Ibu Hamil

As salam readers...

Hari nie umi nak share pasal suplemen untuk ibu2 mengandung macam umi skang nie...Umi baru balik dari minum air gula pagi tadi...hurmmm, mmg sgt manis air gula itu!hehehehe...biase la, bile dah maternal obesity mcm umi nie, ade kencing manis atau tak, mmg kompem kene minum air gula sampai 3 kali...hukhukhuk...skang nie prosedur klinik mmg agak ketat, tp terpakse akur la kan, nk wat cmne...

Ok, suplemen dan ibu mengandung...sebagaimana yang kite tau, wanita hamil memerlukan nutrien yang lebih daripada biasa bagi memastikan kesihatan ibu dan bayi berada pada tahap optimum! Bagi memastikan keadaan tersebut, ibu2 mengandung digalakkan mengambil suplemen atau vitamin2 tertentu  bagi memastikan keperluan nutrien dalam badan adalah mencukupi. Kalau ke klinik sekalipun, doktor akan bagi vitamin2 seperti asid folik, zat besi dan kalsium...Ha, vitamin2 nie mmg penting bagi membantu melengkapkan sumber nutrisi yang diperolehi selain daripada makanan2 yang diambil oleh ibu dan membantu tumbesaran bayi dalam kandungan. Contohnya asid folik, perlu di ambil oleh ibu mengandung bagi mengelakkan risiko kecacatan spina bifida dan kecacatan tiub neural pada janin apabila lahir kelak. Selain daripada itu, asid folik juga, bakal2 ibu yang merancang untuk hamil turut digalakkan utk mengambil asid folik sebagai makanan tambahan seawal tiga bulan sebelum kehamilan! Suplemen dan multivitamin adalah pelengkap kepada diet yang seimbang.

Pengambilan minyak ikan

Ha, yang nie lagi satu suplemen penting utk ibu2 mengandung! Bagi merangsang minda bayi sejak dalam kandungan lagi, ibu2 mengandung sgt disyorkan utk mengambil asid lemak penting seperti Omega 3,6, DHA dan EPA seawal trimester pertama! Pengambilan asid lemak sgt penting untuk menjadikan bayi dalam kandungan bijak dan hebat apabila lahir kelak...Sape yg taknak anak2 yang bijak kan? So, sebagai persediaan awal, preggy mummy silalah amik minyak ikan sebagai diet tambahan anda!hehehhehe...FIY, minyak ikan nie sgt bagus utk preggy mummy coz can control your weight during pregnancy! Nie bukan ckp2 kosong ye, testimoni umi sendiri tau!

Asid lemak diperolehi daripada minyak ikan yang mana merupakan sumber terbaik Omega 3 dab DHA yang berfungsi membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan...Rasenye klu dalam entri yang lepas ade umi citer pasal Omega 3 dan DHA nie...DHA yang terdapat di dalam minyak ikan akan membentuk sel2 perkembangan otak secara optimum bagi membantu fungsi otak bayi seperti memori, fokus dan membantu pembelajaran bagi kanak2...

Namun begitu, tidak semua suplemen atau multivitamin yang tidak sesuai diambil oleh preggy mummy seperti suplemen yang mengandungi vitamin A atau retinol kerana dikhuatiri boleh mengakibatkan cacat kekal padan bayi dan keracunan hati. Pengambilan GLA juga dilarang kerana boleh mendatangkan kecacatan pada bayi...Tapi GLA sangat digalakkan bagi wanita2 yang merancang utk hamil..So, sape2 yang amik GLA utk hamil, once dh kompem pegnen, sila stop makan GLA ok! Suplemen atau multivitamin sesuai di ambil pada waktu pagi selepas sarapan bagi membantu penyerapan maksimum vitamin dan mendapat manfaat sebaiknya daripada fungsi vitamin yang dimakan bagi meningkatkan kecergasan dan mengekalkan tenaga sepanjang hari. 

Nie umi nk promote sket la suplemen yang umi amik since mule pegnen smp skang dan akan continue mase pantang nanti...SET HAMIL SHAKLEE la opkos!!!! Secara jujurnya, set hamil nie mmg sgt membantu umi sepanjang mengandung anak ke-2 nie...Rase bertenaga dan cergas...kurang mengantuk...berat badan terkawal dan xde masalah sepanjang kehamilan melainkan hakkaakkk nie sememangnye obes la even x pegnen pun!huhuhuhuu...tapi so far, sepanjang pegnen nie, mmg berat badan terkawal...So, kepada sesape yg pegnen n masih tercari2 suplemen yang sesuai, meh emel or pm umi utk dapatkan set hamil n free consultation berkaitan pengambilan set hamil nie...Lai...Lai...Lai...


Lai...Lai...Lai...

~Pengedar Shaklee Kuantan Pilihan Anda~

Yatie
ID: 1078743
call/sms/whatsapp/telegram:
0199774302
add & pm: 
FB Norhayati binti Mazlan
Like FB Page:
 Lemari Vitaminku
emel:
 yatiesams@gmail.com
COD area 
Sekitar kawasan Kuantan

Penghantaran seluruh Malaysia melalui POSLAJU

Tuesday, February 11, 2014

DHA dan OMEGA GUARD

As salam readers....

Hari ini umi nak berkongsi dengan uollsss pasal DHA....kita selalu menonton iklan di TV especially klu iklan ANMUM kan, mesti ade sebut perkataan DHA...Ha, ape lah die DHA tu kan?meh umi explain kt korang2...



Apa itu DHA?

DHA atau Asid Docosahexaenoic adalah sejenis rantaian panjang asid lemak Omega-3. Ia merangkumi kira-kira 97% dan 93% daripada semua asid lemak Omega-3 dalam otak dan mata. Menurut kajian yang dijalankan oleh Perbadanan Keselamatan Pemakanan Eropah (EFSA), keperluan DHA kanak-kanak berusia 6 bulan sehingga 2 tahun ialah 100mg.

Kepentingan DHA

DHA penting untuk perkembangan otak
-DHA yang secukupnya diperlukan dalam diet kanak-kanak bagi memastikan perkembangan otak adalah optimum.

DHA memperbaiki tumpuan kanak-kanak, sikap dan fungsi kognitif serta kadar pembelajaran
-kanak-kanak akan lebih fokus serta memberi tumpuan sama ada ketika bermain atau belajar

DHA merupakan ramuan utama yang diperlukan untuk membentuk sel membran neuron, yang menjadi penghubung antara sel yang lain serta mempengaruhi fungsi neurotransmitter acetylcholine dan membantu sel otak berhubung
-Otak yang sihat akan melahirkan pemikiran yang pintar

Sumber DHA

-DHA boleh diperolehi secara semulajadi dalam makanan seperti ikan salmon, tuna dan ikan daripada perairan laut dalam serta minyak kanola.

  • Jumlah pengambilan DHA oleh ibu hamil akan mempengaruhi perkembangan otak anak
  • Anak-anak juga memerlukan DHA secara terus kerana tubuh kanak-kanak tidak mampu untuk memproses DHA dengan sempurna sekaligus akan timbul masalah kekurangan DHA bagi perkembangan otak...



Ok, dats it pasal DHA....mcm umi sebut kt atas, DHA hanya diperolehi melalui pemakanan sbb badan kita tak menghasilkan DHA...So, dari mana kita nk dapatkan sumber DHA utk badan kite n especially utk anak2 kite?


Hehehehehe....dun worry mommies, Shaklee ade menyediakan produk yang mengandungi DHA yang terbaik utk badan dan perkembangan otak!!!!!Jeng...Jeng....Jeng...memperkenalkan.......OMEGA GUARD SHAKLEE!!!!!




Klu uollls nk tau, Omega Guard nie la yang buat cheq jatuh chenta gedebak gedebuk ngan Shaklee nie...Ye la, umi kan tgh preggy, so umi amik la Omega Guard nie utk melengkapkan lagi nutrisi umi n baby...InsyaAllah...Lagi satu, dengan pengambilan Omega Guard yang konsisten, umi punye weight mmg terkawal sgt2...Klu mase ngandung anak first tahun 2009, berat asyik naik je tiap kali check up, smp kene sound la ngan nurse!tp sekarang tidak lagi...senyum je bile naik penimbang tu...hehehehehe...So, kepada mommies yg ade masalah maternal obes, mmg umi rekemen sgt2 Omega Guard nie...

Diantara manfaat lain OMEGA GUARD ialah:

  • Mengurangkan risiko sakit jantung
  • Menyokong fungsi sendi, anti inflamasi (Rheumatoid arthrisis)
  • Mengurangkan simptom alahan, memperbaiki kulit sensitif
  • Memperbaiki kulit kering, melambatkan pembentukan garis halus
  • Memelihara kesihatan otak
So, kepada sesape yang nk try Omega Guard Shaklee nie, samada utk diri sendiri atau anak2, jangan malu jgn segan...best price guaranteed!!!!!



~Pengedar Shaklee Kuantan Pilihan Anda~

Yatie
ID: 1078743
call/sms/whatsapp/telegram:
0199774302
add & pm: 
FB Norhayati binti Mazlan
Like FB Page:
 Lemari Vitaminku
emel:
 yatiesams@gmail.com
COD area 
Sekitar kawasan Kuantan

Penghantaran seluruh Malaysia melalui POSLAJU





Thursday, February 6, 2014

VITALEA IRON FORMULA - THE BEST MULTIVITAMIN

As salam readers,

Huhuhuhu....rasenye agak lame tak bersiaran kt blog nie...Asyik tak sempat je...huhuhuhuhu...Misi tak tercapai nampaknye, nk update blog setiap hari!Takpe2, yang penting usaha mesti berterusan....

Ok, sempena bulan promo Vitalea nie, saya nak share la info2 menarik tentang Multvitamin yang sgt hebat nie dgn uolsss semua...



Ha, ini lah ghupenye Vitalea Iron Formula yang sedang di promot2 oleh dealer2 Shaklee la nie...
Saya pun amik peluang la kan, takkan nak lepaskan camtu je, RUGI!!!!Ok, lets focus on VITALEA!!!

Mule2, nk habaq mai la kan, Vitalea nie merupakan multi vitamin dan mineral yang pertama skali dicipta di dunia pada tahun 1915. Nak tau ka sapa yg cipta? Opkos la founder Shaklee, Dr Forrest C Shaklee! Mula2 dia bagi nama "Vitalize-Mineral" kt baby dia nie, tp bila panjang sgt nk menyebutnya, dia pun tukaq la nama jadi VITAMIN singkatan drp VITaliza-MINeral tadi...hehehehehe...ala2 manja ja nama dia kan? Dari situlah bermulanya perkataan VITAMIN hak kita dok sebut skang nie....Semenjak daripada itu lah, manusia telah mula menggunakan Vitalea untuk kesihatan mereka! Begitulah hebatnya Vitalea nie...Begitulah serba sedikit muqaddimah Vitalea...

Jom kita tengok lak kehebatan Vitalea Iron Formula nie:
  • Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak drp sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting yang diperlukan oleh tubuh orang dewasa
  • Diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang
  • Tablet Vitalea disaluti serbuk spirulina yang dihasilkan dengan kaedah terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks yang disebut "Explo-tab"
  • Merupakan tablet multivitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia
  • Tanpa campuran bahan kimia - 100% organik
  • Ujian klinikal membuktikan bahawa pengambilan Vitalea selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%
  • Vitalea telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sbg The Best Multivitamin di dalam Public Interest pada tahun 2000.
Apa manfaat Vitalea Iron Formula nie?
  • Pemberi tenaga, kegergasan tubuh dan kekuatan mental
  • Pelengkap nutrisi harian akibat tabiat pemakanan yang tidak sihat dan diet yang tak seimbang
  • Melambatkan proses penuaan
  • Penting kepada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar
  • Penyediaan nutrisi asas dan pertumbuhan sel-sel baru
  • Melindungi fungsi hati, jantung dan paru-paru
Sape yang patut amik Vitalea Iron Formula?
  • Ibu2 yang mengandung terutama yang ade masalah low HB
  • Ibu2 yang menyusukan anak 
  • Ibu2 baru yang sedang berpantang
  • Kaum lelaki disemua peringkat umur
  • Wanita yang telah monapause
  • Individu yang selalu keletihan dan kekurangan tenaga
  • Individu yang mementingkan kesihatan utk mencegah dijangkiti penyakit
TAPI, kepada pengidap TALASEMIA dan HYPERTHYROID adalah dilarang mengambil Vitalea kerana kandungan zat besi yang terdapat di dalamnya akan memudharatkan pesakit.


So, kepada sesiapa yang nak try test multivitamin hebat nie, jgn malu jgn segan:

~Pengedar Shaklee Kuantan Pilihan Anda~

Yatie
ID: 1078743
call/sms/whatsapp/telegram:
0199774302
add & pm: 
FB Norhayati binti Mazlan
Like FB Page:
 Lemari Vitaminku
emel:
 yatiesams@gmail.com
COD area 
Sekitar kawasan Kuantan

Penghantaran seluruh Malaysia melalui POSLAJU