Thursday, February 20, 2014

Suplemen dan Ibu Hamil

As salam readers...

Hari nie umi nak share pasal suplemen untuk ibu2 mengandung macam umi skang nie...Umi baru balik dari minum air gula pagi tadi...hurmmm, mmg sgt manis air gula itu!hehehehe...biase la, bile dah maternal obesity mcm umi nie, ade kencing manis atau tak, mmg kompem kene minum air gula sampai 3 kali...hukhukhuk...skang nie prosedur klinik mmg agak ketat, tp terpakse akur la kan, nk wat cmne...

Ok, suplemen dan ibu mengandung...sebagaimana yang kite tau, wanita hamil memerlukan nutrien yang lebih daripada biasa bagi memastikan kesihatan ibu dan bayi berada pada tahap optimum! Bagi memastikan keadaan tersebut, ibu2 mengandung digalakkan mengambil suplemen atau vitamin2 tertentu  bagi memastikan keperluan nutrien dalam badan adalah mencukupi. Kalau ke klinik sekalipun, doktor akan bagi vitamin2 seperti asid folik, zat besi dan kalsium...Ha, vitamin2 nie mmg penting bagi membantu melengkapkan sumber nutrisi yang diperolehi selain daripada makanan2 yang diambil oleh ibu dan membantu tumbesaran bayi dalam kandungan. Contohnya asid folik, perlu di ambil oleh ibu mengandung bagi mengelakkan risiko kecacatan spina bifida dan kecacatan tiub neural pada janin apabila lahir kelak. Selain daripada itu, asid folik juga, bakal2 ibu yang merancang untuk hamil turut digalakkan utk mengambil asid folik sebagai makanan tambahan seawal tiga bulan sebelum kehamilan! Suplemen dan multivitamin adalah pelengkap kepada diet yang seimbang.

Pengambilan minyak ikan

Ha, yang nie lagi satu suplemen penting utk ibu2 mengandung! Bagi merangsang minda bayi sejak dalam kandungan lagi, ibu2 mengandung sgt disyorkan utk mengambil asid lemak penting seperti Omega 3,6, DHA dan EPA seawal trimester pertama! Pengambilan asid lemak sgt penting untuk menjadikan bayi dalam kandungan bijak dan hebat apabila lahir kelak...Sape yg taknak anak2 yang bijak kan? So, sebagai persediaan awal, preggy mummy silalah amik minyak ikan sebagai diet tambahan anda!hehehhehe...FIY, minyak ikan nie sgt bagus utk preggy mummy coz can control your weight during pregnancy! Nie bukan ckp2 kosong ye, testimoni umi sendiri tau!

Asid lemak diperolehi daripada minyak ikan yang mana merupakan sumber terbaik Omega 3 dab DHA yang berfungsi membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan...Rasenye klu dalam entri yang lepas ade umi citer pasal Omega 3 dan DHA nie...DHA yang terdapat di dalam minyak ikan akan membentuk sel2 perkembangan otak secara optimum bagi membantu fungsi otak bayi seperti memori, fokus dan membantu pembelajaran bagi kanak2...

Namun begitu, tidak semua suplemen atau multivitamin yang tidak sesuai diambil oleh preggy mummy seperti suplemen yang mengandungi vitamin A atau retinol kerana dikhuatiri boleh mengakibatkan cacat kekal padan bayi dan keracunan hati. Pengambilan GLA juga dilarang kerana boleh mendatangkan kecacatan pada bayi...Tapi GLA sangat digalakkan bagi wanita2 yang merancang utk hamil..So, sape2 yang amik GLA utk hamil, once dh kompem pegnen, sila stop makan GLA ok! Suplemen atau multivitamin sesuai di ambil pada waktu pagi selepas sarapan bagi membantu penyerapan maksimum vitamin dan mendapat manfaat sebaiknya daripada fungsi vitamin yang dimakan bagi meningkatkan kecergasan dan mengekalkan tenaga sepanjang hari. 

Nie umi nk promote sket la suplemen yang umi amik since mule pegnen smp skang dan akan continue mase pantang nanti...SET HAMIL SHAKLEE la opkos!!!! Secara jujurnya, set hamil nie mmg sgt membantu umi sepanjang mengandung anak ke-2 nie...Rase bertenaga dan cergas...kurang mengantuk...berat badan terkawal dan xde masalah sepanjang kehamilan melainkan hakkaakkk nie sememangnye obes la even x pegnen pun!huhuhuhuu...tapi so far, sepanjang pegnen nie, mmg berat badan terkawal...So, kepada sesape yg pegnen n masih tercari2 suplemen yang sesuai, meh emel or pm umi utk dapatkan set hamil n free consultation berkaitan pengambilan set hamil nie...Lai...Lai...Lai...


Lai...Lai...Lai...

~Pengedar Shaklee Kuantan Pilihan Anda~

Yatie
ID: 1078743
call/sms/whatsapp/telegram:
0199774302
add & pm: 
FB Norhayati binti Mazlan
Like FB Page:
 Lemari Vitaminku
emel:
 yatiesams@gmail.com
COD area 
Sekitar kawasan Kuantan

Penghantaran seluruh Malaysia melalui POSLAJU

No comments:

Post a Comment